Tuesday, 22 March 2011

Of 3+4 hours nodding the head and the brain and faking smile

heylooooooo
hehehe..bosan pulak study.padahal baru satu page je pon. mr beruang pun da tido sebab penat angkat awek kat gym katenye.huhu siap la die!nggeee! aku ni macam ada attention deficit disorder tau.pandang buku dalam 10 minit pastu da yawnnn!adoyai abis la camni.da la 4th year ni macam pedang kat leher tau.huhuhu help help!!eh kepada yang tak berapa nak mengenali aku nih, aku adelah seorang budak yang baru belajar.im currently is studying MBBS (Perubatan) kat Monash University in Johor Bahru.more specifically, Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru.
"ehhhh!!tak penah dengar pun?wujud ea?" ye aku tau ramai yang tak kenal lagi Monash University ni.especially makcik2 kepoh kat kamoung.bila cakp je study kat Monah, diorang cebik bibir. konon ingat Monash ni university swasta cikai jela.ade duit maka ko bole la blajar. eh hellooo makcik2!kalo MARA x bg duit, aku dok rumah je sapu lantai tak pun buat kuih jual kat kedai.ehh sakit hati aku kalo orang ckp camtu tau.ingat senang ke nak masuk Monash ni?mentang2 la aku tak fly.nangis kang malam2 ni.nnti pontianak pun kesian kat aku.huhuhu..bukan ape,ade la makcik kat kampung aku tu suka sgt berlagak anak dia pegi wat Medic kat Mesir.aku ni kat Mesia aje.pehh!!lantak la makcik,kita tgk sape punye skill lg bagus kat hospital nnti ye? (wuih,konfidennye!hahah). actually wat medic kat mesia ni lg bagus coz we see the most common thing or disease in Malaysia. so senang la bila da houseman nnti, kita da tau apa yang kita nak buat.contohnya, kat sini lg byk kes asthma whereas kat Aussie, sarcoidosis lg common.camtu la lebih kurang..

anyway.nape tajuk post ni 3+4 hours?sebab ade 2 session yang berlainan pada hari ini yang membuatkan aku agak bengang n otak agak exhausted.huhu session first adelah class ethics.dari 1st year sampaaaaaaaaaaaaaiii la sekarang tak abis2 ngan ethics. yang paling xleh blahnye,lecturer yang cakap pasal ethics ni adelah Mr. P. bila tau je dia yang akan amik kelas kitorang for ethics,aku da x sedap hati dah.rase nak sepak2 kerusi aje.huhu..Mr. P ni sangat la adorable mcm Ssanta Claus.tapi kalau dia bercakap.ko akan menjerit2 dalam hati "PLEASE STOPPP PLEASEEE!!!". hahaha lebih kurang camtu lah.ethics punye kelas ni mcm discuss pasal patient's rights lah.so byk la perbincangan and all that.Mr. P tu satu slide pun dia amik masa dekat 15-30min.ya Allah,betapa seksa jiwa raga.da la x breakfast pagi td.sabo jela.huhu..so keje aku angguk2 jela.bila aku pandang kawan aku,aku mula la buat muka cam kat bawah ni.pastu gelak2 la si hajar tu.hahaha aku tak tahan sangat beb!!!


haa lepas abis kelas tu dia bagi lollipops.rase bersalah la tu buat kitorang terseksa.bagus. then kitorang pun start enjin keta,pegi melantal.sangat la lapar mcm kucing yang mintak belas kasihan kat restoran tu.huhu cian diorang kan.wuuuu

then, my sufferings does not stop there.me and my 2 other friends kena pegi kat private clinic. general practice posting.tujuan posting ni adelah untuk bagi kita kenal penyakit yang common dlm community ni la.hmm..doktor tu sgt la particular pasal masa.kitorng lmbt 15 minit sebab cari parking.2 parking space yang sepatutnya untuk kereta kena hijack ngan motor.boleh camtu?panas ati gak lah.pastu kena buat side parking.aku da la x reti sgt side parking.senget benget jadinye.eh kat mane da td?haa kitorang lambat kan.so kitorang kena la denda stay sampai kul 6.huhu.bayang la berdiri selama 4 jam camne.lenguh la tumit haku nih.huhu..tapi kitorang dapat jumpa kes best jugak lah.first patient, 41 years old malay female.dtg sebab infertility problem.kawin da 15 taun tp x dpt zuriat lg.tp dia x putus asa lg walopun da umur 40s..kesian kan..takut la jugak kan.kita pun tak tau diri kita ni camne.walaupun menses kita datang tiap2 bulan,some people maybe tak ovulate pun (means tak ada pengeluaran telur.atau telur tak matang).itulah penyebab infertility yang utama.ade byk lg la causes of infertility.aku tak posting o&G lg so x reti nak bebel pasal tu lagi.maybe next entry la ok?so what the doctor did is, bagi perempuan tu fertility strip.mcm pregnancy test punye.dia ukur hormon LH iaitu hormon yang byk dikeluarkan masa tengah ovulating.letak air kencing kat atas strip tu and tgk ade berapa line.kalau ade 2 line,maknanya, malam tu kena la berusaha ngan suami bersungguh2.sebab time tu kamu tengah ovulating.hehehe! :P

second case, an indian male in his 30s came for erectile dysfunction.alaa..tak penah dengar?erm..mati pucuk or tak boleh tahan erection lama2.muda lagi kan?biasa pakcik2 berkedut tu la yg ade masalah ni.so agak pelik la untuk dia.dia baru kawin so maybe sebab dia nervous sgt kot?kitorang x dapat kebenaran untuk skodeng dengan lebih lanjut sebab patient tu segan lah.ok understandable..then, next case,sorang teenage boy dalam 20 years old datang sebab ade cuts kat tapak tangan.punye lah penakot sampai mengigil bila nmpk kitorang.merayu2 taknak kena jahit.hahaha bukan dalam pun luka dia.so tampal ngan strip aje.pastu bila ckp dia nak kena injek ngan antibiotic,dia takut2 jugak.sampai pejam2 mata time kena injek.haihh!tak macho langsung!! XD hehehe.hmm..
pastu datang pulak young mother with her 2 days old baby.masya Allah, cantik sgt perempuan tu.dia org Pakistan so muka mcm pelakon Hindustan gitu.dia datang sebab anak dia demam kuning or jaundice.as a young mother, she gets really worried very easily.sebenarnya jaundice ni normal je kat baby yang baru lahir sebab darah dia baru nak adjust.so kena lah advise kat mama dia supaya bagi anak dia kena cahaya matahari selalu.tp bukan la yg bawah panas terik tu.just dalam rumah tu,kasi bukak tingkap bagi cahaya masuk.then malam2 letak baby tu bawah lampu kalimantang.haa..simple aje =)
ha lagi satu, si emak tu pulak bengkak breast sebab susu byk sgt.so we get to palpate and touch her breasts.keras jugak lah and sakit bila sentuh.huhu that is what we have to face as a mom-to-be, girls!

erm..other than that,takde lah best sgt case nye.just demam and selsema aje.then after that we have to listen to the doctor babbling about his life and bla bla etc.tu yang tak tahan tuh.penderaan jiwa.pastu kul 6.15 kitorang dilepaskan.dalam excited aku nak balik tu, aku tertinggal buku and notes  aku.hadoyaiii!!!!tambah2 tensi.argghhhhh!

sekian.nak try tido.tadi aku kena minum nescafe.so effect dia sampai sekarang x abis lagi.huhuhu da la kelas kul 8 esokkkk!!


6 comments:

Najwa Sofwani said...

welcome to blogging world dear =p

suhaiza said...

eza like dis!=))

Farah Bee Bee said...

hehe thanks my sayangs! =)

aizielectreon said...

bosan..i bace pn tetido..

hamzah ian said...

aaaaaaa

Sarah & Fad said...

hi. jengok sini. nice la blog awak.

Post a Comment